ÇOCUK BAKICISI
- 26 Nisan 2021
- 0 Yorum
Oyun oynamak çocuklarımızın dünyasıdır. Oyun sırasında tüm çocuklar aslında kendi dünyasını da yansıtır. Yaparak, yaşayarak, deneyimleyerek, hem empati geliştirebilmesi hemde öğrenmesi için en etkili araçlardan biridir. Henüz okula gitmeyen ve çalışan ebeynlerimizin çocukları evde daha çok bakıcı teyzeleriyle vakit geçirmektedir. Çocuğunuza bakım verecek adaylarla görüşürken çocuk gelişimi açısından onunla daha geliştirici ve kaliteli vakit geçirebilecek kişiler olmasına veya bu konuda pozitif tutum sergileme potansiyeli olan adaylarla çalışmayı tercih etmeniz oldukça önemlidir.
Keyifli, Basit ama çocuk dünyası açısından bakıldığında hem aradaki bağı kuvvetlendirici hemde çocukların olumsuz duygularını dışavurması için oyun önerilerimiz;
1.5-2 yaş sonrası oynayabileceğiniz eşleme oyunları öğretici ve keyiflidir. Çocuğumuza bir çorap gösterip eşini bulmasını isteyin. Bulmaya çalışırken çorabın rengi, dokusu, çorabın kime ait olduğu konusunda küçük sohbetler edip şarkılar uydurup daha eğlenceli bir aktivite olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı oyun mandallara uyarlayıp türetebilirsiniz.
Çocuklar 1-1,5 yaş sonrası yürüme becerilerini kazandıklarında bu oyun çok eğlenceli olacaktır. Hareketli Müzikle birlikte atlama, zıplama, müziğe uygun ritmik hareketler yapma çocuklarımızın enerjilerini atmalarını sağlar ve özellikle zıplama oyununun fiziksel gelişimine olumlu katkısı olmaktadır. Dans ederken birlikte gülmekte paha biçilemez
Bu oyuna bayılmayacak çocuğumuz yoktur. Çocuklar için hem rahatlatıcı hemde çoook eğlencelidir. Küvetini veya şişme havuzu suyla dolduralım. İstiyorsanız köpükleyebilirsiniz.
Oyuncakları ve yumuşak topları yüzdürmesine, suyun altında nasıl göründüğünü takip etmesine, batırıp çıkarmasına, kaybedip bulmasına eşlik edin. Oyunun tek olumsuz tarafı; asla çıkmak istememesi olacaktır
2-2,5 yaş sonrası çocuklarımızın zihinsel olarak hazırbulunacağı oyunlardan biridir. Bir oyuncak veya bir eşyayı odada saklayıp, çocuğumuzun bulması için sıcak-soğuk gibi yönlendirmelerle, yaklaştığında sıcak, uzaklaştığında soğuk diyebilirsiniz. Kaybolan nesnelerin ortaya çıkması çocuklarımızda güven duygusunu da geliştirecektir.
Çocuklarımızın Bu ne ? Bu Ne? Soruları fazlasıyla tanıdıktır. Merak ve keşif duyguları yoğun olan çocuklarımıza hem ev içinde hem dışarda gördüğümüz nesnelerin veya canlıların ne olduğu, ne işe yaradığı, nasıl sesler çıkardığı konusunda açıklamalar yapabiliriz.
Örneğin; çamaşır makinası çamaşırlarımızın temiz olmasını sağlar, bak nasıl dönerek çalışıyor ve duyuyormusun nasıl ses çıkarıyor. Bu şekilde hem meraklarını giderecek hemde duyu organlarını keşfetmesini, geliştirmesini sağlayacaksınız.