EVDE HASTA BAKIMI NEDİR?

BAKICILARIMIZ EVDE HASTA BAKIMI YAPARKEN NELER YAPAR?

Ailenizde hasta veya bakıma ihtiyacı olan yaşlı bir birey varsa, rutin sağlık ve günlük bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacak bir bakıcıya da ihtiyacınız var demektir.
Bir operasyon, teşhis veya tedavi sonrası veya bir sağlık sorunu olmasa da gözetim ve yardıma ihtiyaç sonrasında bakıcılarımız sizlere en iyi hizmeti vermek için çalışır.
Evde hasta veya yaşlı bakımının en büyük avantajı; yaşlı veya hasta bireyin konfor alanında yani evinde güvenli şekilde bakım ve yardım hizmetinin sağlanmasıdır. Bu durum yaşlı bireylerin psikolojik sağlığının da olumlu ve pozitif yönde değişmesi demektir.
Teknolojinin gelişip, medikal sağlık araçlarının da taşınabilir ve her ortamda uygulanabilir olması sayesinde akut ve hatta kronik hastalıklarda bile evde uzun süreli tedavinin mümkün hale gelmesini sağlamıştır. Bu durum hem hastanın güvenliğini sağlamakta hem de konforunu en üst seviyede tutmaktadır.
EVDE HASTA BAKIMINDA HANGİ HİZMETLERİ ALABİLİRSİNİZ?
Evde bakım hizmetinin çok geniş bir alan olması, ailenin sosyal, ekonomik, duygusal ve fiziksel durumuna göre şartların değişmesi bu sektörde beklenebilir bir durumdur. Bu boyutların her açıdan incelenmesi hastanın maksimum kalite düzeyinde hizmet almasını sağlar.
Evde bakım sürecinde, bakım ihtiyacı ve türüne göre hekim, bakıcı, hemşire, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen gibi meslek grupları bakım sürecinde yer almalı ve bakım sağlayan kişiye gerekli yönlendirmeleri yapmalıdırlar.

YATALAK HASTA BAKIMI

Yatağa bağımlı olarak bir ömür geçirme düşüncesi dayanılmaz ve üzüntü veren bir durumdur.
Kimi zaman kaza sonrası kimi zaman bir hastalık dolayısıyla insanlar kalıcı veya geçici olarak yatağa bağımlı kalabilirler. Böyle bir durum sonrası vakit kaybetmeden ilk yapılacak şey, yatalak hasta bakımının ince ayrıntıları, gerek fizyolojik gerek psikolojik olarak hasta hayatını kolaylaştırıcak bilgilerin öğrenilmesidir.
Yatağa bağımlı ancak akıl ve ruh sağlığı yerinde, bilinci açık hastalarda, bir başkasının ihtiyaçlarını karşılaması zorunluluğu hastada mahcubiyet utanç duyguları yaşanmasına sebep olabilir.
Bu açıdan bakıldığında hastaya sadece bakım verenin destek olması mahremiyetin korunması açısından önemlidir. Aksi durumda hasta bu durumdan sıkılacak, çökmeye zaten hazır olan psikolojisi daha yılgın ve depresif hissetmesine sebep olacaktır.


Yatalak Hastalarımızda Yapılan Bazı Uygulamalar;

 - Hastada sonda ve katater takılı ise kontrol edilir ve gerektiğinde değiştirilir.
 - Beslenmeye engel bir durumu yok ise hastanın beslenme ihtiyacı giderilip yatak bakımı (yatağın havalandırılması, yastık kılıfı ve çarşafın değiştirilmesi) yapılır. Oda havalandırılarak hastanın temiz hava alması sağlanmalıdır.
 - Yatalak hastalarımızda en büyük sorun olan deri kurumasıdır. Kuruyan deri çatlayabilir ve yatak yaraları oluşabilir. Bu durumun yaşanmaması için hastanın vücudu günlük olarak silinmeli ve cildine uygun nemlendirici sürülerek derinin yumuşaması sağlanmalıdır.
 - Yatalak hastalarımızda cildin kuruması ve gözde enfeksiyon oluşması gibi durumları engellemek için; dudak, kulak ve göz çevresi bakımları rutin oluşturularak yapılmalıdır.
 - Hastanın sürekli yatakta yatması fiziksel olarak rahatsız hissetmesine yol açacağından gün içerisinde pozisyon ve yatış şekli sürekli ve dikkatli şekilde değiştirilmelidir.